Ittas vezetés szempontjából az elektromos kerékpár is gépjárműnek számít

Egy tatabányai eset miatt hívta fel a figyelmet arra a rendőrség, hogy aki elektromos kerékpárral közlekedik és iszik, akkor annak vezetője elköveti  az ittas járművezetés bűncselekményét.

A tatabányai járőrök 2018. decemberében Tatabányán, a Rába utca és a Tisza utca kereszteződésében ellenőriztek egy elektromos – pedál nélküli – kerékpárral közlekedő férfit, aki kacsázva közlekedett az úttesten. A 35 éves férfi elmondta, hogy mielőtt útnak indult fogyasztott alkoholt. A vele szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Az elektromos kerékpár vezetőjét a Tatabányai Rendőrkapitányságra előállították és vele szemben büntető feljelentést tettek.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben a járművezető elektromos kerékpárral közlekedik – olyannal, amelyiknek a motorja a 300W-ot nem haladja meg és a motor rásegít a hajtásra, (vagy nem hajtja és csak a motor dolgozik) – akkor annak vezetője elköveti (elkövetheti) az ittas járművezetés bűncselekményét. Úgy járnak el vele szemben, mintha gépjárművet vezetett volna és büntetőeljárás keretében folytatják le a szükséges eljárást. Ezen esetben azonban a járművezető a vezetéstől nem tiltható el, mivel olyan járművet vezetett, mely nem engedélyhez kötött.

Ha a kerékpárt robbanómotor hajtja a motor teljesítményétől függetlenül, az segédmotoros kerékpárnak minősül, amennyiben a motor hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél vagy elektromos motor esetén a legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 KW.


 

Forrás: komaromonline.sk
Fotók: bicyclespecialists