Valóban képes 60 perc tekerés után ez a bicikli 24 órán át árammal ellátni a lakást?

Képzeld el, hogy otthonodban egyáltalán nincs villamosenergia-ellátás. Nemcsak mobiltelefonod, számítógéped vagy televíziód nem lenne, de lakásodat nehezen tudnád fűteni, elkészíteni az ételeidet, vagy a nagy nyári melegben a légkondicionálót üzemeltetni. És most képzeld el azt, hogy  az elektromos áram milyen különbségeket tehet emberek milliárdjai között. Pedig így él a világ fele!

Manoj Bhargava milliárdos indiai üzletember és feltaláló azt tervezi, hogy 10.000 darab villamos energiát generáló, helyhez kötött kerékpárt telepít Indiában. A kerékpárok üzemeltetése generátort működtet, amely egy akkumulátort tölt fel és ezzel biztosítja a családok számára az áramellátást. Az utóbbi időben sokszor felröppent az a hír, hogy a feltaláló szerkezete egy óra tekeréssel 24 órás áramellátást tud biztosítani a családok számára.

Sajnos a valóság azonban az, hogy egy ilyen kerékpár a vidéki India nagyon kis házai számára készült. A tényleges használat során csak néhány nagyon alacsony teljesítményű villanykörte, esetenként kisebb ventilátor működtetésére, vagy hordozható eszközök, például telefonok töltésére korlátozódik.

Egy óra tekerés a kerékpáron körülbelül 0,11 kWh villamos energiát generál. Egy amerikai család naponta átlagosan 30 kWh-t fogyaszt. Tehát egy óra a kerékpáron mindössze 0,37%-át teszi ki a 24 órás energiaigénynek, vagy körülbelül öt percet. Az amerikai lakosok híresen nagy villamosenergia-fogyasztók, míg az európai országok csak 1/3-át használják hozzájuk képest. Adódik a kérdés, hogy a kerékpár így jelenthet-e megoldást az energiaigényesebb országokban?

Tehát míg Bhargava kerékpárja hasznos megoldást jelenthet néhány villanykörte táplálására, nem tud egy otthont csak egy órányi pedálozással működtetni. Még 24 órás pedálozással sem teheti meg.


Forrás: quora.com
Fotók: bicycling.com