Vasfüggöny-útvonal / EuroVelo13 kerékpáros expedíció 2019

A vasfüggöny Európa hidegháborús kettéosztottságának mementója, egyben az akkori politikai döntéseknek, valamint az ezeket megvalósító műszaki megoldások gyűjtőfogalma. Európát közel fél évszázadon keresztül választotta erőszakosan ketté Keletre és Nyugatra a vasfüggöny, a Barents-tengertől a Fekete-tengerig nyúló határvonala. Erdélyi Zsolt debreceni túrakerékpáros 2019. május – szeptember között ennek a történelmi jelentőségű útvonalnak, az egykori vasfüggöny határvidékének kerékpáros bejárására vállalkozik. A kihívás egyben a vasfüggöny felszámolásának 30 éves évfordulójára állít emléket.

VASFÜGGÖNY-ÚTVONAL / EUROVELO13
KERÉKPÁROS EXPEDÍCIÓ

20 ország – 120 nap – 12.000 km
2019. május 5 – szeptember 1.

CSATLAKOZZ ERDÉLYI ZSOLT NEMZETKÖZI EXPEDÍCIÓJÁHOZ,
TEKERJÜNK EGYÜTT A MAGYAR SZAKASZON!

A csatlakozás részletei:
Időpont: 2019. augusztus 3-12.
Útvonal: Rajka - Röszkei Határátkelő
Táv: kb. 800 km
Jelentkezés:
Barna Erzsébet / Navigátor Debreceni Túra Klub
Tel.: +36 30 942 8778 • E-mail: barnabobe@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/navigatortura

 

A vasfüggöny (1980-as évek)

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

A vasfüggöny Európa hidegháborús kettéosztottságának mementója, egyben az akkori politikai döntéseknek, valamint az ezeket megvalósító műszaki megoldások gyűjtőfogalma. Európát közel fél évszázadon keresztül választotta erőszakosan ketté Keletre és Nyugatra a vasfüggöny, a Barents-tengertől a Fekete-tengerig nyúló határvonala. A műszaki határzár a második világháború során szovjet érdekszférába került közép- és kelet-európai országokban, azok népességének nyugatra irányuló szabad mozgását korlátozó céllal jött létre. Fizikailag az adott országok nyugati határai mentén, az 1940-es évek második felétől fokozatosan kiépítve jelentek meg. A „vasfüggöny” kifejezés Winston Churchill 1946. március 5-i, az Amerikai Egyesült Államok-beli Fultonban elmondott beszédében hangzott el először.

Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter átvágja a vasfüggöny utolsó hazai szakaszát (1989. június 27.)

A rendszer az 1980-as évek végére elavult, az esetek döntő többségében vadállatok vagy csupán az eső miatt riasztotta a határőröket. A felújítás jelentős költségeket emésztett volna fel, és a rozsdamentes drótot paradox módon nyugatról kellett beszerezni. A határőrség ezért már a nyolcvanas évek közepétől javasolta a megszüntetését. A bontást végül Rajkánál kezdték meg, az osztrákok és a közelben állomásozó szovjet hadseregcsoport is jól látták, hogy mi történik. 1989. június 27.-én Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter kamerák és több tucat nyugati újságíró előtt vágta át az utolsó hazai szakaszt, amiről a New York Times is beszámolt. Az augusztus 19-i a Fertőrákos melletti Piuszpusztán tartott Páneurópai Piknik volt az utolsó lépés a teljes határnyitás felé.

Erdélyi Zsolt debreceni túrakerékpáros a Páneurópai Piknik Emlékműnél (Fertőrákos-Piuszpuszta, 2013. június 9.)

A VASFÜGGÖNY-ÚTVONAL / EUROVELO13 TÖRTÉNETE

Az EuroVelo13, vagyis a Vasfüggöny-útvonal (Iron Curtain Trail) az EuroVelo nemzetközi kerékpáros úthálózat tizenharmadik vonala, amely a norvég Kirkenesből az egykori vasfüggöny mentén Bulgáriába tart. Egyike annak a három EuroVelo útvonalnak, amely Magyarországon is áthalad. Nevét arról kapta, hogy az egykori vasfüggöny nyomvonalát 20 országon, valamint több mint 10.000 kilométeren keresztül követi. A Vasfüggöny-útvonal a leghosszabb az EuroVelo úthálózatában, így fenntartható és nagyon praktikus módon járul hozzá a hiteles európai identitás megteremtéséhez. Az Európai Parlament 2005-ben, a zöldpárti képviselő Michael Cramer javaslatára ismerte el a kerékpáros utat, mint a fenntartható turizmus példaértékű projektjét, és felkérte a tagállamokat annak támogatására. Valamint kérte az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy tekintsenek a teljes EuroVelo-hálózatra és benne a Vasfüggöny-útra úgy, mint a határokon átívelő európai kerékpáros-infrastruktúra, a fenntartható mobilitás és a fenntartható turizmus népszerűsítésére való lehetőségként.

A Vasfüggöny-útvonal / EuroVelo13

AZ ÚTVONAL ÁLTAL ÉRINTETT ORSZÁGOK

Norvégia, Finnország, Oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Kalinyingrád (Oroszország), Lengyelország, Németország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Macedónia, Görögország, Törökország.

KÖNYV, DVD

A Vasfüggöny kerékpáros expedíció sikeres befejezése után könyv és hozzá csatolt DVD film jelenik meg. A kiadvány bemutatja az útvonalon található, a jelenkor számára még megmaradt tárgyi emlékeket, múzeumokat, emblematikus helyeket.

A kiadvány várható megjelenése: 2020. március

 

AZ EXPEDÍCIÓT A KÖVETKEZŐ FELÜLETEKEN LEHET NYOMON KÖVETNI:

Web: https://zsolterdelyiblog.wordpress.com

Facebook: https://www.facebook.com/bicajosblog

Instagram: https://www.instagram.com/bicajos.blog

YouTube: https://www.youtube.com/bicajos